Segle XX

Els inicis del segle XX, per a Gurb, van ser un segle de canvis. Començant per la construcció de la carretera de Sant Bartomeu del Grau i la modificació que hi va haver en el sector agrícola i ramader.

Un 75% de la indústria era tèxtil i un 25% era Agropecüària

La carretera de Sant Bartomeu del Grau es va asfaltar i va deixar de ser un camí de carro per poder fer més accessible la comunicació amb el poble veí. Actualment és la carretera principal de Gurb, a on hi trobes la farmàcia del poble. L’entrada de la industrialització va ser un gran canvi per Gurb i Osona, en aquell moment qui va liderar el procés va ser la Colònia de Malars. Era una fàbrica tèxtil que funcionava des de meitats del segle XIX i estava situada en un extrem de Gurb al costat del riu, actualment la carretera de Vic a Manlleu hi passa pel costat. Dins la Colònia hi havia una finca «La Vaqueira», situada al costat de la fàbrica. Actualment s’ha convertit en una casa rural anomenada «La Vaqueira del Tint» en honor a la fàbrica del Tint.

També es va construir l’estació del ferrocarril i, per tal d’estudiar i millorar l’agricultura i ramaderia, es va construir al 1924 una estació Agropecuària que hauria de servir per a tota la comarca. Aquesta es va situar a Gurb, més concretament a l’esperança. Les obres van començar al 1925 i els edificis construïts encara duren avui en dia. Avui en dia és on es situa l’ajuntament, el punt Jove, el teatre de Gurb, Correus i el consultori.

La guerra civil va ser precedida per una sèrie de canvis que van afectar al poble de Gurb. Per poder afrontar les necessitats urgents, es van apropiar dels béns de les comunitats de monges, de les quatre parròquies, de gent particular i també es van treure mobles de masies i es van requisar quatre dels dotze cotxes del municipi.

També van haver de pujar els impostos a 21 persones

Es va construir un pont i es va reparar la carretera de l’Argila per millorar les comunicacions. S’empresonava i es matava a la gent que era considerada de dreta a mans dels antifeixistes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *